Fristående gjutjärnskaminer

Fristående gjutjärnskaminer är kompakta, robusta och ger bra med värme under de kalla vinterdagarna. En av de stora fördelarna med en gjutjärnskamin är att man snabbt kan höja värmen när man kommer hem. Genom att ha husets värmesystem på en låg nivå och sedan elda i kaminen kan man spara många kronor.                                  
                                                                                                                                       

Fristående gjutjärnskaminer sänker ner energiskostnader 

Gjutjärnskaminer är kända sedan länge att vara effektiva och robusta produkter för uppvärmning. Med en gjutjärnskamin kan du sänka ner dina energikostnader rejält och därmed spara pengar oavsett om resten av uppvärmningen sker med olja, el, värmepump eller fjärrvärme.och samtidigt ökar trivseln i huset.

Dessutom kan det kännas tryggt med en gjutjärnskamin som komplement till den ordinarie värmekällan vid strömavbrott.

Installation av en gjutjärnskamin- Tips och råd

Bärande underlag
En gjutjärnskamin ska placeras på ett golv som tål vikten av eldstaden. Om en skorsten ska monteras direkt på kaminen, måste kaminen vara konstruerad för den extra belastning som uppstår. Även golvet måste vara dimensionerat för den ökade vikten.

Golvskydd
Golvet under och runt om en gjutjärnskamin, måste ha ett brandsäkert golvskydd. Golvskyddet är till för att hindra att golvet antänds om glöd ramlar ur eldstaden. Ett golvskydd ska bestå av minst 0,7 millimeter tjock plåt eller annat obrännbart material. Vid kaminer och braskaminer ska golvskyddet vara minst 0,3 meter framför eldstaden och minst 0,1 meter på vardera sidan om eldstaden.

Skyddsavstånd
Kaminer och skorstenar ska placeras så att inredningen eller huset inte börja brinna. Kravet är att det inte får bli varmare än 85 grader på brännbar byggnadsdel.

Skorsten
Enligt Boverkets Byggregler (BBR) ska skorsten och kaminen passa ihop, inte bara mekaniskt utan även dimensioneringsmässigt vad gäller area, dragförhållande, temperatur, fukt, motstånd samt tålighet mot sotbrand.

Gjutjärnskaminer i vårt sortiment är av hög kvalitet till ett väldigt bra pris. Nedan hittar du vårt sortiment av gjutjärnskaminer.

Mer information om brasvärme

Allmän information om kaminer
 

Produkter
Övrigt
Vanliga frågor och svar
x

Undrar du över något? Kika in på vår sida över vanliga frågor och se om du får svar på din fråga. Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss på 0922-61570 eller maila till info@combiheat.se, så hjälper vi dig.

Visa alla vanliga frågor & svar

Frågor?